Undgå skovflåtbid

/Undgå skovflåtbid
Anbefalede produkter

Følgende produkter anbefales mod flåter:

Hvordan undgår man skovflåtbid?

Klæd dig rigtigt

I naturen tilrådes det – især om sommeren – at gå med lange bukser, lange ærmer og hovedbeklædning. Bukseben og ærmer med indsyede elastikker der strammer (ganske) let omkring ankler og håndled, giver den absolut bedste påklædningsmæssige beskyttelse mod skovflåter – og dermed skovflåtbid. Gummistøvler er også en god ide, selvom det kan være lidt ukomfortabelt i det varme sommervejr.

Kend naturen

Der er uden tvivl størst risiko for skovflåter i trædækkede områder med buskads. Grunden til dette er, at luftfugtigheden er højere end på åbne arealer. Dette er typisk også de samme steder hvor råvildt færdes (er der nogen levende væsener der er udsat for skovflåtbid, så er det råvildt!). Generelt er risikoen for skovflåter og tæger – og dermed skovflåtbid – meget lavere på åbne arealer, små veje og grusstier. Navnligt hvis der ikke er for mange lange strå, for meget højt græs eller buskads i vejkanten.

Vask (u)tøjet

Når du kommer hjem efter en tur i skoven, læg da straks alt tøjet du har haft på udendørs til vask. Herved undgår du, at skovflåter og tæger falder af i hjemmet, og sætter sig på andre beboere – herved undgår disse også skovflåtbid. Samtidig skal du vide, at skovflåter og tæger ikke kan overleve en tur i vaskemaskinen.

Sprays og balsam

De fleste kender til forebyggende myggespray og balsam til efterbehandling af myggestik. Samme type produkter findes til skovflåter og tæger hos de fleste velassorterede apoteker og materialister. Der findes altså produkter der forebygger skovflåtbid og produkter til efterbehandling af skovflåtbid.

Undersøg huden for skovflåter

Skovflåtbid optræder oftest på fugtige og varme steder på kroppen sæsom nakke, lyskeregionen, armhuler, knæhase, bag øret og hovedbunden. Det er en god ide at få en anden person til at tjekke ryggen, hovedbunden og andre steder, der er svære selv at kontrollere. Det er i øvrigt utroligt vigtigt at have ordentligt lys når man tjekker for skovflåter og skovflåtbid. Husk, at en skovflåt sagtens kan forveksles med en skønhedsplet eller et mindre modersmærke.

Husk tægehalsbånd til dit husdyr

Undgå, at din kat eller hund bringer skovflåter med hjem. Husk at husdyr – som hunde og katte – færdes tættere på jorden end mennesker; derved er de mere i kontakt med græstrå og lave planter, hvor en skovflåt typisk afventer sin kommende vært. Generelt er hussdyr som færdes udendørs langt mere udsatte for skovflåter og skovflåtbid end mennesker. Vær i øvrigt opmærksom på, at skovflåter og tæger har meget nemmere ved at skjule sig i husdyrs pels end på menneskers hud.

Du kan også beskytte dit husdyr ved jævnligt at anvende Frontline, som effektivt beskytter mod flåter og lopper.

På billedet ses en skovflåt der har bidt sig fast på et menneske – et skovflåtbid

Skovflåter kan være meget små – og et skovflåtbid kan derfor være svært at opdage

Anbefalede produkter

Følgende produkter anbefales mod flåter: