Fjerne skovflåt

/Fjerne skovflåt
Anbefalede produkter

Følgende produkter anbefales mod flåter:

Sådan bør man fjerne en skovflåt?

Som udgangspunkt bør man fjerne en skovflåt så hurtigt som overhovedet muligt. En kendt tommelfingerregel er, at man undgår smitte, hvis skovflåten fjernes inden for det første døgn. Men husk, gå ikke i panik – lad skovflåten sidde indtil du kan fjerne den under ordnede forhold.

Således bør man fjerne en skovflåt:

Drej skovflåten få omgange med en pincet, så flåten giver slip – med hovedet intakt. Eller brug eventuelt et flåtfjerner-kort (købes på apoteket), som sættes ind under flåten og derefter vippes op. Alternativt kan skovflåter fryses ihjel med køle-spray såsom Tickner, der kan købes på apoteket.

tick-removal
180615-deer-tick-ac-1017p_a4198a449e56b48cc2c3fd1629654e0d.fit-760w

I næste ombæring kan eventuelle tilbageværende munddele fjernes. Disse vokser ikke ud til en ny skovflåt. Resterne af en skovflåt udskiller huden i øvrigt løbende.
Det er i øvrigt en skrøne, at tilbageværende munddele kan overføre Borrelia bakterier.

Vask altid bidestedet med vand og sæbe. Det er anbefalelsesværdigt at rense bidemærket med et flydende desinficerende middel for at undgå betændelse.

Helt generelt bør gamle husgeråd og skrøner undgås. Typisk hører man at man bør brænde skovflåter, nulre dem med margerine, kvæle dem i hospitalssprit eller fjerne dem med neglene. Disse metoder er på ingen måde anderkendte, og man vil i reglen forværre skovflåtbiddet og ofte øge risikoen for Borrelia-smitte.
Grunden til at risikoen for overførsel af Borrelia stiger, er, at man nemt kan komme til at klemme blod og kropsvæsker fra skovflåten ned i bidesåret. Derved stiger risikoen for smitte såfremt den pågældende skovflåt er inficeret af Borrelia.

Anbefalede produkter

Følgende produkter anbefales mod flåter: